Tere Otu (Su Teresi) ve Dukan Diyeti

Tere Otu (Su Tersi)

Yaprak kısımları dukan diyeti yapanlar için veya yapmayanla içinde rahatlıkla kullanılabilecek olan bir bitkidir. Dukan yemek tariflerini uygularken tereotu salatalarda, garnitürde kullanılabilir.
Hurf ismiyle anılabilir tere otu. Ayrıca yörelere göre birçok faklı isim de alır. Çok eski zamanlarda habbürreşad ismiyle de bilinirdi

 

Tere Otunun Faydaları ve Dukan Diyeti

  • Bağırsakları yumuşatır. Bağırsakları yumuşatması dukan diyeti esnasında kabızlık çekenler içinde kurtarıcı olarakta kullanılabilir.
  • Vücut ısısını dengeler tere otu.
  • Ayrıca su teresi adet kanamasının rahat olmasını sağlar.
  • Cinsel isteği arttırıcı özelliği de vardır su teresinin.
  • Tere otu ile kirlenen ve yağlanan saçlar yıkanırdı. Kirli saçları temizleyici özelliği de vardır. Ayrıca saç dökülmesini de engeller. Saçların daha bakımlı olmasına yardım eder ve kolay uzamasını sağlar.
  • Metabolizmayı hızlandırma özelliği olması dukan diyeti yapanlar içinde mücize niteliği taşır tere otu. Bu sayede kilo almayı engelleyici bir yapısı olduğundan tüm dukan diyeti yapanlara önerimdir.
  • Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Şeker hastalığı yani diyabet rahatsızlığı olan kişilerde bolca tere otu tüketmelidir. Şeker hastalığı olanlara büyük fayda sağlar.
  • Basur yani hemoroid rahatsızlığını tere otunun da geçirici etkisi vardır
  • Çıbanların kolay geçmesine yardım eder tere otu.
  • Nefes darlığı olan kişilere de iyi gelir.
  • Tere otu sayesinde hazımsızlık yaşamayacaksınız ve dukan diyeti uygularken de diyet yapmayanlarımızda yemekleri daha rahat sindirecek

 

Terenin Zararları ve Yan Etkileri

Aşırı miktarda tüketilirse böbreklere zarar verebilir. Ayrıca çok küçük çocukların yemesi tavsiye edilmez.

 

Tere Otu Nerelerde Kullanılır?

Dukan diyeti yaparken dukan diyet yemekleri tariiflerinde veya diyet yapmasanız dahi kullanabileceğiniz tere otu; salatalarda limon suyu ile harika tatlar elde edebilirsiniz. Marul, mor lahana, havuç, roka ve tere otu gibi bitkileri birleştirip limon suyu gibi sosları ilave ederek muhteşem salatalar hazırlayabilirsiniz ve bu salatalaru dukan diyeti kurallarına bağlı kalarak dukan diyeti yaparken de yiyebilirsiniz.

İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde hazırlanan spagetti soslarına da bu şifalı ot ilave edilmektedir ama dukan diyeti size makarnayı yasakladığı için yiyemezsiniz. Spagettilere zeytinyağı, soğan ve sarımsak gibi sebzelerle hazırlanan sosun içine bir miktar tere otu ilave ederseniz lezzetinin siz de farkına varacaksınız.

Ayrıca çorbalara, çeşitli meyve sularına da karıştırılabilir fakat dukan diyeti yaparken kurallarını okumadan yanlış yasaklı yiyeceklerin içine katarak tere otunu tüketmeyiniz.

Pişirerek yemenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü yaprakları pişirildiğinde acı bir tada sahip olur. Bu da yenmesini zorlaştırır.

 

Not: Aşağıdaki yazımız Prof. Dr. İbrahim Adnan  Saraçoğlu ‘nun sayfasından alıntıdır. Dilerseniz linki tıklayıp sayfasına ulaşabilirsiniz.

 

Kürleri Uygulamadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Tere, turp grubundandır. Bakla yemeği yapıldığında üzerine konulan veya cacığın içerisine, dolmaya konulan dereotu ile karıştırılmamalıdır.
  2. Hamile bayanların, hamileliklerinin ilk dört ayında tereden uzak durmalarını tavsiye ederim.
  3. Tere otunu satın alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta, taze olması ve kesinliklede sararmamış olmasıdır. Yaprakları sararmış olan tereotu zehirli maddeler içermektedir. Depresyon tedavisinde ıspanakla beraber kullanılan terenin taze ve yapraklarının da sararmamış olması şarttır. Kurutulmuşu bu amaçla kullanılmaz.
  4. Terenin geniş spekturumlu etkileri vardır. Onun bu gücünden faydalanabilmek için mutlaka tek başına tüketilmesi gerekir. Salatanın içerisinde veya beraberinde başka bir besin maddesi tüketildiği takdirde etkisi büyük oranda kayıp olmaktadır.
  5. Tere, B6-vitamini bakımından oldukça zengindir. O bir kükürt deposudur. İçerdiği kükürtlü bileşikler sindirimi kolaylaştırır.
  6.  Akciğer kanserine yakalanmış hastaların nefes alma zorluğuna karşı, tere kürü mükemmel bir yardımcıdır. Kürü uygulamaya başladıktan kısa bir zaman sonra daha rahat nefes alırlar ve rahatlamaya başlarlar.
  7. Demire bağlı anemi şikâyetiniz varsa, öğünlerinizde tere tüketebilirsiniz. Kendi grubunda demiri en zengin olarak içeren bitkidir. İltihaplı romatizma şikâyeti olanlara da yardımcıdır. İyi huylu prostat büyümesine bağlı olarak şikâyetiniz varsa, ayda bir kez beş gün boyunca tere kürü uygulamak mükemmel bir yardımcıdır.
  8. Potasyum bakımından zengin besinleri diyaliz hastaları ve böbrek yetmezliği şikâyeti olanların tüketmemesi gerekir. Bu nedenle diyaliz hastalarının ve böbrek yetmezliği şikâyeti olanların tere tüketiminden uzak durmaları gerekir.

 

Tere Kürü

  • Beş gün boyunca kahvaltıdan bir saat sonra ve öğle yemeğinden yine bir saat sonra her defasında onbeş-yirmi adet tere saplı olarak tüketilir. Arzu edilirse, üzerine yarım limon sıkılabilir. Limonun dışında başka hiçbir şey ilave edilmez. Şikâyetlerin durumuna göre dönem dönem uygulanabilir.
  • Solunum şikâyeti yaşayan akciğer kanseri hastaları bu kürü beş gün uygulayıp, üç gün ara verdikten sonra ikinci bir beş gün uygulayabilirler.
  • Sigarayı fazla tüketenlerin veya bronşları dolmuş olanların uygulayacakları tere kürü nikotine karşı mükemmel bir panzehirdir. Terenin, çiğ olarak tüketilmeden önce mutlaka akan soğuk su altında çok iyi yıkanması gerekir. Yıkamadan tüketilmesi halinde üzerinde bulunan parazitler bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Tere fazlaca tüketildiği takdirde idrar yaparken yanma yapar. Bu durum karşısında endişe edilmemelidir.
  • Kaynamakta olan yarım litre suya onbeş-onaltı tane tere (yaklaşık bir bağın yarısı) atılır ve hafif ateşte, ağzı kapalı olarak sadece üç dakika haşlanır. Soğuması beklemeden süzülür. Soğuduktan sonra, aç karnına veya yemeklerden iki saat sonra sadece haşlanmış suyunun tamamı içilir. Beş gün, gün atlamadan uygulanır ve her gün taze olarak hazırlanır. İkinci ve üçüncü günden sonra bol miktarda balgam söktüğünüzü ve bronşlarınızın açıldığını hayretle gözlemeniz mümkün olabilecektir.
Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.