Metabolizmam Durdu

Metabolizmam durdu diyosanız ve bir türlü herşeyi doğru yapmanıza rağmen dukan diyetinde veya herhangi bir diyette kilo veremiyorsanız ” metabolizmam durdu ” demeniz normal çünkü durmuştur.

 

Metabolizma nedir?

İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarına destek olmak için, tükettiği besinlerin hücreler tarafından yakılması anlamına gelir. Metabolizma vücudun alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmesidir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Metabolizmanın yavaş çalışmakta ise bu durum kilo almanıza sebep olur. Metabolizmanızı yavaşlatacak hareketlerden ve yiyeceklerden uzak durmalısınız.

 

Metabolizma neden yavaşlar?

Metabolizmam durdu! Genellikle yanlış diyet uygulamaları sonucunda metabolizmamızın zayıflamasına sebep oluyoruz. Bu yanlışlar kilo vermemizi engellemekle birlikte vücudun kilo almaya yatkınlığını arttırıyor. Dukan diyeti de surekli başlanılıp bırakılmaması gereken bir diyettir.

Dukan diyeti yapanlar herşeyi tam kurallı yapmanıza reğmen kilo veremiyorsanız sorun metabolizmanızdır. Her şeyin beyinde başladığını unutmayınız.

Şimdi size bir salgı bezinden bahsedeceğim vücuttaki hormonların büyük bir kısmaından sorumlu olan bir bez bu. Beynin tam ortasında yer alan küçük kırmızı bir nokta hipofiz bezi. Salgı bezlerinin kralıdır. Bu bez hormon ürettiği zaman tiroidi, böbreküstü bezlerini, stres hormonlarını, hatta üreme sistemini kontrol ederler. (hamile kalamayanlar, tiroid problemi olanlar, kilo veremeyenler dikkat)

Metabolizmam durdu o halde devam. Küçük uzantıları vardır ve bunlarla koku alırsın mesela. Yani beynin kontrol panelidir ve metabolizma üstünde müthiş bir etkisi vardır, çünkü demin saydığım görevlerin hepsini bu bez yapar. DİKKAT vücuda kalori yaktırırlar. Bu iş ters gidiyorsa işte bu elemanın işini yapamamasıdır.

 

Metabolizma hızını arttıracak öneriler

Mutsuzluk, sürekli kilo alma, halsizlik, stres, düşünce bulanıklığı, hatta üşümek bile bunun doğru şekilde çalışmadığının göstergesidir. Dukan diyeti yapıp kilo veremeyenler veya herhangi bir diyet uygulayıp kilo veremeyenler sizler bunlardan muzdarip misiniz? Egzersiz yapsanız bile yine bir faydasını görmüyor musunuz? Metabolizmanızı çok yormuş olabilirsiniz. Dukan diyetinde kilo verememenin nedenleri olabilir. Herkes mutsuz oluyor. Birçok kişinin şikayet ettiği kilo alam ve diğer belirtiler ortaya çıkıyor, düşüncee bulanıklığı da dahil. O zaman metabolizmam durdu diyebilirsiniz. Eğer yaşınızda ilerlediyse hipofiz bezininde yardıma ihtiyacı oluyor, çünkü yoruluyor. Artık herşeyi denediniz ve kilo veremiyorsanız, dukan diyetinde seyir evresinde olsanız dahi sağlık açısından gün aşırı bile olsa bir avuç yerfistığı ve fındık tüketiniz. Aynı anda yemeğin birini tercih edin.. Bu tavsiyeler dr. öz’den…

Bir tarafta 2,5 kg yag, diğer tarafta da 2,5 kg kas düşünün. İkisinin kapladığı alan birbirinden farklıdır. Yağ daha çok alan kaplarken, kas daha az alan kaplar. Kas büyük yağın yaktığının en az üç dört misli kalori yakar. Yağ göbeğinde kollarında kalçanda asılı durur ve sana yararı yoktur. Ama yapacağınız biraz kas bile büyük fark yaratır ve metabolizmam durdu demezsiniz.

Yaşlandığımızda metabolizmamaız yavaşlar ve aynı miktarda kasımız kalmaz. Kaslarını korumanın ve böylece metabolizmanı hızlandırmanın en iyi yollarından biri BCAA dır. (ileri yaslar tavsiyem). Toz halinde olmalı, tatları pek yoktur. Tatları pek olmadığı için onları bir gece içeceğine koyup içmeyi tercih edebilirsin. Günlük 1000mg süper toz halinde..Sonrasındada egzersiz yapıp kas yapıcaksınız (vücut gelistirmekle karıştırmayın:)

İkili ürün çok önemlidir. Dukan diyeti yapanlar da mutlaka uygulamalıdır. Metabolizmanızı hızlandırmak istediğiniz çoğu zaman bir ikiliye ihtiyaç duyarsınız.. Bu da limonlu süzme yoğurt ikilisi. Aynı batman ve robin gibi:) Mega metabolizma hızlandırıcıdır. Önemli olmasının sebebi ise; kalsiyum metabolizmanız için hayati önem taşır. Bir çoğumuzun vücudun da yeterli kalsiyum yoktur. Aslında alması çok kolaydır. Ne yazık ki süzme yoğurtta bolca olan kalsiyumun C vitaminiyle daha kolay özümsenir ve böylece metabolizma hızımız artar.

Ada çayı metbolizma hızlandırıcıdır. Uyandıktan 1 saat sonra ada çayı içiniz. Kan şekerini dengeler, kahvaltıda içersen etkisini bütün gün sürdürür.

Beyaz fasulye özütü buna şeker yok edici diyoruz. Ne zaman şekerli aburcubur yerseniz özellikle geceleri metabolizman kendini dengelemeye çalıştığında, vücudun o seyleri  yediğinde hiperaktiviteye girer. Şekerin hepsini aynı anda aceleyle emer ve kan şekeriniz bir anda yükselir. Kan şekeri artınca vücut ne yapar? Depolamak ister, vücut şekeri nasıl depolar? Yağ olarak. Bunu terse çevirmek için beyaz fasulye özütü vücudunuzun bunu yapmasını engeller. Böylece metabolizmam durdu demezsin. Tam bir kum saati gibidir. Yani şekeri aceleyle yağa dönüştürmek yerine yavaş emilimini sağlar. Günde 500mg beyaz fasulye özütü al ve onu en karbonhidratlı yemeğinden önce al. Onu aldığında vücudun şekeri parçalayıp özümseme becerisini yavaşlatacaktır. Bilim bakalım şeker nereye gidiyor? Dışkına… Şeker ya kalçalarında olabilir yada kakanda:) tercih sizin…

 

Metabolizma hızlandırıcılar

Kısaca toparlayalım;

  • Süzme yoğurt ve üzerine limon
  • Yer fıstığı bir avuç
  • Fındık bir avuç
  • Kas yapmak (spor)
  • İleri yaştakiler için (BCAA tozu)
  • Ada çayı
  • Beyaz fasulye özütü

 

Metabolizma hızı nasıl hesaplanır?

Bazal metabolizma hızınızı hesaplamanız için en çok kullanılan Harris-Benedict Denklemini aşağıda bulabilirsiniz.

Erkekler= 66 + ( 13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 5 x santimetre olarak boy ) – ( 6.8 x yaş )
Kadınlar= 655 + ( 9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 1.7 x santimetre olarak boy ) – ( 4.7 x yaş )

Kategoriler: Genel Sağlık

Henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olabilirsiniz!

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.